Internet Søgning
Netkvik Forside Side 1 af 4
På denne side og de følgende 3 sider kan du finde en masse information om søgemaskiner og internet søgning:
  • Side 1: Generelle internet søgemaskiner.
  • Side 2: Tips til effektiv søgning.
  • Side 3: Specielle søgninger (dvs. søgninger inden for specielle emner på de generelle søgemaskiner).
  • Side 4: Special-søgemaskiner (mange nyttige links).
  • Alle links: Alle links fra de 4 sider samlet på én side.
Du kan gå direkte til en af de følgende sider ved at klikke på siden ovenfor.

Internettet indeholder i dag en enorm mængde data. Den individuelle bruger af internettet kan i dag sidde i sit eget hjem og få adgang til information, som det før i tiden var meget besværligt eller ofte umuligt at få fat i. Nøglen til at få glæde af denne væld af information er at vide, hvordan man skal finde de ting, man er interesseret i. Det er derfor en god idé at bruge lidt tid på at lære at søge effektivt på internettet.

Statistik og relevans
Alle kender i dag "Google", som er internettets dominerende "search engine" (søgemaskine). Du kan finde statistik om søgemaskiner på Links 1-4a. Google har over 65% af trafikken i USA (Link 4) og tæt på 80% i Europa (Link 4a), og har formentligt den største database af websider. Det er svært at finde up-to-date information om størrelserne. Mange søgemaskiner bruger andres databaser, og situationen skifter hele tiden. Yahoo brugte en overgang Google's database, og AlltheWeb og AltaVista begyndte at bruge Yahoo's database (Inktomi) i marts 2004. Et andet eksempel er søgemaskinen Lycos, som i 2004 begyndte at bruge Yahoo's database, men i 2005 skiftede til Ask Jeeves (nu: Ask). Eftersom den danske søgemaskine Jubii, så vidt vi ved, er baseret på Lycos, har deres resultater sandsynligvis ændret sig på lignende måde. Billedet er efterhånden meget kompliceret, hvilket man kan få et indtryk af på Links 5 og 5a, og på Link 6 kan du finde en interessant grafisk præsentation af hvem der får data fra hvem. I 2008 påstod Yahoo, at den havde den største database (på over 1 petabyte, som er 1 million GB, Link 6a), som i juli 2009 skulle være vokset til 10 petabytes (Link 6b). Om den er større end Googles, skal vi ikke kunne sige, men det er en kendsgerning, at man ofte får flere søgeresultater fra Yahoo, end man får fra Google. Det kan du f.eks. checke ved at bruge Polymeta på Netkviks forside, idet den giver dig antallet af resultater fra begge.

Antallet af resultater er dog ikke det vigtigste for brugeren. Det er derimod kvaliteten af de resultater, der bliver listet øverst, eftersom de fleste brugere kun kigger på de første 10-20 resultater. Kvaliteten afhænger ikke kun af databasens størrelse, men i høj grad af den algoritme der bruges til at bestemme rangfølgen, Ifølge en undersøgelse foretaget i 2006 (Link 7) gav Microsofts søgemaskine (MSN, der blev til Live Search, og som nu hedder Bing) resultater med bedre relevans på den første side end Google og Yahoo. Men det afhænger nok af, hvad man søger efter, så vi anbefaler, at du gør dine egne erfaringer. I et forsøg på at give brugeren mere relevante resultater, har Yahoo indført en funktion, der hedder "Also try:". Den findes desværre ikke i den danske udgave af Yahoo, men kun i den engelske. På Google kan du muligvis forbedre relevansen af dine søgeresultater ved at klikke på "Lignende" ("Similar" i den engelske udgave), når du har fundet et søgeresultat, som er tæt ved det, du er efter. I det følgende vil du finde søgemaskiner, som opdeler resultaterne i kategorier, hvilket også er et forsøg på at gøre det nemmere for brugeren at finde relevante resultater.

Primære søgemaskiner
For at finde den bedste søgemaskine til dit specifikke behov må du simpelthen prøve dig frem, til du finder den søgemaskine, der passer dig bedst. Hvis du ikke har tid eller lyst til at eksperimentere, og du kun vil bruge én søgemaskine, så brug Google. Den er ikke blevet den dominerende søgemaskine uden grund. En af fordelene ved Google er, at der findes udgaver på mange sprog. Hvis du befinder dig i Danmark, får du automatisk google.dk, når du går til google.com, og hvis det primære sprog i din browser er sat til dansk, kommer siden op på dansk. Du kan nu vælge at søge "på nettet", "sider på dansk", eller "sider fra Danmark". Vi anbefaler, at du bruger "sider på dansk" fremfor "sider fra Danmark", eftersom der findes en del danske websider, som er hosted på en server i et andet land.

De fire største af de primære søgemaskiner med deres egen database af websider er i dag Google, Yahoo, Bing (tidligere MSN/Live Search), og Ask (Links 8-11). Gigablast og Entireweb (Links 12-13) har hver deres egen database, men er mindre end de andre. Yahoo og Microsoft's Bing har ligesom Google en dansk version, men de kommer ikke automatisk op, når man går til den engelske version på yahoo.com og bing.com. Link 8-10) peger på de danske versioner. Vi har også inkluderet Exalead (Link 14), som er fransk ejet, men præsenteres på engelsk. Den tillader valg af sider fra Danmark og dansk sprog (under "Advanced") og har en speciel måde at præsentere resultaterne på, med et lille billede af websiden. Desuden kan du tilføje dine egne links - med billede - på forsiden, en nyttig detalje. AltaVista (Link 15) var engang en primær søgemaskine, men bruger i dag Yahoo's database. Den har en interessant valgmulighed, som hedder Dansk+Engelsk og kan i øvrigt kombinere alle sprog, hvilket ikke er almindeligt. En anden udgave af Yahoo i et minimalistisk design er AlltheWeb (Link 15a).

Meta søgemaskiner
Ifølge en undersøgelse foretaget af Dogpile (som ejes af InfoSpace, se Link 16), er overlappet mellem de data, der findes i de fire primære søgemaskiners databaser, meget mindre end man skulle tro (mindre end 1%). Denne konklusion bruger de til at argumentere for brugen af "meta" søgemaskiner, dvs. søgemaskiner, der bruger flere andre søgemaskiner og giver dig et kombineret resultat. Prøv f.eks. de meta søgemaskiner, der er listet i Links 17-36. På nogle af disse kan du selv vælge hvilke søgemaskiner, der skal bruges i din søgning, nogle kan liste resultaterne i kombineret form eller per søgemaskine, og på nogle kan du vælge, at resultaterne kun skal indeholde sider på dansk eller fra Danmark. Flere af dem sorterer resultaterne i kategorier. Bemærk, at mange af dem ikke leverer resultater fra alle de søgemaskiner, de siger, de bruger.

Metacrawler leverer resultater fra de 4 største, primære søgemaskiner, som er omtalt ovenfor, og du kan vælge resultater på dansk under "Advanced". Den er derfor brugt på Netkviks forside. Dogpile og Killerinfo siger også, at de leverer resultater fra "de 4 store", men sommetider mangler der resultater fra en eller flere af de 4. På Dogpile kan du også vælge resultater på dansk under "Advanced". Killerinfo husker sproget, hvis du har sat det én gang. Info.com siger, at de leverer resultater fra de 4 store plus 10 andre søgemaskiner, men desværre oplyser de ikke, hvor resultaterne kommer fra. Et andet godt valg er qksearch, hvor du kan vælge sider fra Danmark, og den husker valget i efterfølgende søgninger. Clusty husker sprogindstillingen, men har ikke det bedste valg af underliggende søgemaskiner. Hvis du accepterer resultater på alle sprog (de fleste vil være på engelsk) er PolyMeta eller AllPlus blandt de allerbedste. De bruger begge "de 4 store" og har en del avancerede egenskaber. AllPlus er en nyere version af PolyMeta, men vi foretrækker PolyMeta, fordi (1) man selv kan vælge de søgemaskiner, man vil bruge, (2) den har 4 ekstra søgemaskiner (inkl. Exalead og Gigablast), og (3) den fortæller, hvor mange resultater den får fra hver søgemaskine. Vi har derfor anbragt PolyMeta på Netkviks forside. Google har for nogen tid siden udtalt, at de arbejder på en såkaldt "universal search", som præsenterer resultater med generelle links, nyheder, billeder, videos og blogs på samme tid. Det ser ud til, at AllPlus er kommet Google i forkøbet. Vi har også anbragt et link til ixquick på forsiden, eftersom den præsenteres på dansk og har et interessant valg af underliggende søgemaskiner, som inkluderer Jubii. Også inkluderet er AlltheWeb og Altavista, som i dag bruger Yahoo's database, samt Bing og EntireWeb, men desværre er Google ikke med. Pandia er måske ikke den bedste, men deres sider har en masse information om søgemaskiner og søgning i almindelighed.

Foruden at fungere som en meta søgemaskine kan man på Alltheinternet's hjemmeside vælge mellem 20 andre søgemaskiner samt links til mange populære internet sites. På searchenginez.com (Link 33), som kalder sig selv for en "meta meta" søgemaskine, og på Multi Web Search (Link 34), kan man søge med flere valgbare søgemaskiner samtidigt, både primære og meta. Man får dog ikke et integreret resultat, men får i searchenginez.com et separat vindue med resultater for hver søgemaskine, mens Multi Web Search præsenterer alle resultaterne i ét vindue med hver søgemaskine i en separat frame (max 4 ad gangen). Multi Web Search har en imponerende liste på 98 søgemaskiner, og hvis du kun vælger en ad gangen, kan du bruge denne side som adgang til mange søgemaskiner. Hvis du foretrækker en side med søgefelter for hver søgemaskine, kan du prøve 20search.com (Link 35) eller Omnicast (Link 36).

Links 37-44 har vi listet nogle såkaldte visuelle søgemaskiner, som præsenterer søgeresultaterne i et grafisk format. Måske er der en af dem, som lige er noget for dig.

En oversigt over danske søgetjenester kan findes på DK-Finder (Link 45). Her bliver Jubii (Link 46) omtalt som Danmarks største og ældste, men hvis vi medregner google.dk som en dansk søgemaskine, så er Jubii næppe den største. En anden søgemaskine, der er meget brugt i Danmark, er Eniro (Link 47). Den har et mærkat, som siger "enhanced by Google". DK-Finder har Eniro søgefelter for forskellige slags søgninger, inklusive personsøgning. Den danske søgemaskine søgning.dk (Link 48) får sine data fra hollandske www.vang.net. Hvis du gerne vil slippe for alt det ekstra stof, der er på deres forside, kan du bruge deres "Quick Search" (Link 49), hvor du blot får et søgefelt. Findlet.dk (Link 50) er en dansk søgemaskine, som er baseret på, at brugerne selv indsætter de websider, de gerne vil have inkluderet i FindLets database. De Gule Sider (Link 51) har den bedste oplysning for adresser og telefonnumre i Danmark.
Hvis du søger rigtig meget på internettet og er velbefaren i engelsk, kan vi anbefale, at du installerer Niche Browser. Det er en slags "frontend" til Internet Explorer, som gør dig i stand til hurtigt at udføre mange specielle søgninger inden for mange forskellige kategorier. Den er gratis og kan fås her: www.nichebrowser.com.
  Alle Links Tips til effektiv søgning  >>   Side 2
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional