Internet Søgning
Netkvik Forside Side 3 af 4
Specielle søgninger
På de to første sider har vi kun snakket om generelle søgninger, hvor vi har søgt efter et eller flere ord på samtlige websider i hele internettet, eventuelt med en begrænsning i sprog og region (land). I mange tilfælde kan det være nyttigt at begrænse en søgning til en bestemt kategori af websider. På Netkviks forside er der flere eksempler på en sådan begrænsning, f.eks. vores søgninger efter nyheder, MP3, og video.

En simpel måde at lave sin egen begrænsning på er at tilføje en kategori betegnelse i en generel søgning. F.eks.:

"Johnny Cash" nyheder

"Johnny Cash" biografi

"Johnny Cash" MP3

"Johnny Cash" video

Det fungerer til en vis grad, men du får som regel en masse resultater, som ikke lige præcis hører til den kategori, du er interesseret i. Det er bedre at bruge enten (1) en kategori-søgning i en af de generelle søgemaskiner, eller (2) en special-søgemaskine for den pågældende kategori.

De fleste af de søgemaskiner, der er omtalt på side 1, kan udføre special-søgninger i kategorierne Nyheder og Billeder. Når du udfører en billedsøgning, vil de vise en lille version ("thumbnail" på engelsk) af de billeder, de finder. Det er langt bedre end at søge efter f.eks. "Osvald Helmuth" billede.

Google har på sin danske side (www.google.dk) en link til Indeks (øverst til venstre). Denne link findes mærkeligt nok ikke i den engelske version, men man kan finde samme side på engelsk ved at gå til www.google.dk/dirhp?hl=en. Her kan man finde mange kategorier og under-kategorier, som man kan begrænse sin søgning til. Hvis man bruger den danske side får man ofte et meget begrænset udvalg. Går man f.eks. til EDB > Software > Grafik, er der kun listet 7 sites, mens der på den engelske side under Computers > Software > Graphics er listet 2601 sites og mange under-kategorier.

Google har også en facilitet, der tillader dig at lave din egen Custom Search Engine eller på dansk en Tilpasset Søgemaskine (TS). Når du har specificeret, hvordan din TS skal fungere, kan du tilføje den til din iGoogle side, som er en Google startside, du selv kan konfigurere (se iGoogle på dansk), eller du kan sætte den på dit eget website. I konfigurationen af din TS skal du indtaste et eller flere søgeord (keywords), som specificerer emnet for din TS. Ifølge Google bliver disse søgeord brugt til at "at finjustere dine søgemaskineresultater". Finjusteringen virker dog ikke alt for godt efter vores mening, men man kan forbedre den ved at redigere en XML fil, som kontrollerer søgningen. Det har vi gjort i nedenstående eksempel, der finder alle websider i Danmark, Norge, Sverige og Island, som indeholder søgeordet plus mindst et af ordene "viking", "vikinger" eller "vikingerne":

Google
Alt om Vikinger


Da hver af de søgemaskiner, vi har listet på side 1 har sine egne kategorier, må du prøve dig frem, indtil du finder din(e) foretrukne søgemaskine(r) for de kategorier, du er interesseret i. Hvis du dagligt foretager mange søgninger inden for forskellige kategorier, kan vi anbefale "Niche Browser" (se nederst i denne kolonne).

For Nyheder, MP3, og Video har vi nogle gode søgefelter på Netkviks forside. Her er et par andre muligheder, du kan prøve i disse kategorier:

Nyheder på dansk: Bing, Jubii.

Nyheder på engelsk: Ask, Clusty, Mamma, AlltheWeb,
                                  All the Internet.

Audio/MP3: Yahoo, iZito, qksearch,
                   Pandia (select MP3/Music under "Where").

Video: Bing, Yahoo (klik på video tab), info.com,
            Ask, Exalead, Mamma, AllPlus (klik på video
            tab), ixquick (på dansk), Eniro (på dansk).

En særlig kategori er personsøgning og nummeroplysning. Netkviks forside bruger De Gule Sider til dette formål. Du kan også prøve følgende:

Danmark: Eniro, ixquick.
Internationalt: ixquick.

Til en leksikon søgning er der på Netkviks forside to søgefelter for henholdsvis dansk og engelsk søgning, som går direkte til Wikipedia. Hvis du har brug for mere reference information, så har info.com en "Research" kategori, hvor de søger igennem mange forskellige ordbøger og leksika:

info.com reference.

Blandt de mere usædvanlige kategorier, som findes i de allerede omtalte søgemaskiner kan nævnes:

Blogs: Clusty.

Helse (health): info.com

Kommune information: Eniro (dansk).
Hvis du søger rigtig meget på internettet og er velbefaren i engelsk, kan vi anbefale, at du installerer Niche Browser. Det er en slags "frontend" til Internet Explorer, som gør dig i stand til hurtigt at udføre mange specielle søgninger inden for mange forskellige kategorier. Den er gratis og kan fås her: www.nichebrowser.com.
Side 2   <<  Tips til effektiv søgning Alle Links Special-søgemaskiner  >>   Side 4
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional