Video - film - TV
Netkvik Forside Side 1 af 4
Video, film og TV på nettet
På denne side finder du information om videoformater og afspillere. Hvis du gerne vil springe det over og gå direkte til en af de følgende sider, kan du blot klikke på sidenummeret:
  • Side 2: Om hvordan du kan publicere din egen video gratis på nettet.
  • Side 3: Om hvordan du finder videos på nettet.
  • Side 4: Om hvor du kan se gratis film og TV på nettet.
Videoformater of afspillere
Digital kodning af video bruger mange bits, så videofiler bliver store, og streaming video kræver en stor båndbredde. Men internetforbindelserne bliver hele tiden hurtigere, og siden 2006 er brugen af video på internettet steget med en eksplosionsagtig fart. De mest populære formater til digital indkodning af video på en computer er følgende:
  • Audio Video Interleave (AVI); filtype .avi
  • Windows Media Format; filtype .wmv, .asf
  • Moving Pictures Expert Group (MPEG); filtyper .mpg, .mpeg, .mpe, .mp4
  • Quicktime Format (fra Apple); filtyper .mov, .qt
  • RealVideo Format; filtyper .rm
  • Shockwave (Flash) Format (udviklet af Macromedia, nu overtaget af Adobe); filtyper .swf, .flv
Se Link 1 for en komplet oversigt over video-filtyper. Disse filtyper er container-formater. Formatet af det indkodede videosignal bestemmes af hvilken codec (fra coder - decoder), der er brugt. For at kunne afspille en videofil på din computer skal du have et program, der kan håndtere container formatet, og den brugte codec skal være installeret på din computer. Ligesom for audio findes der "lossless" og "lossy" codecs, hvor de "lossless" gengiver videoen uden tab af kvalitet, mens de "lossy"codecs komprimerer videoen med en forringelse af kvaliteten. "Konkurrencen" mellem de forskellige codecs består i at komprimere videoen mest muligt med bedst mulig kvalitet. En oversigt over video codecs kan findes på Link 2, og en liste over både audio og video codecs, hvor du kan klikke på hver enkelt og få en mere detaljeret beskrivelse, kan findes på Link 3. Audio codecs er jo også interessante i video-sammenhæng, da videofilerne som regel indeholder lyd, som er indkodet ved hjælp af en audio codec (se audio1.html for mere information om audio codecs).

De mest brugte video codecs er følgende:
  1. MPEG-1 Part 2: Bruges til Video CDs (VCD format).
  2. MPEG-2 Part 2: Det format der bruges på DVDs og SVCD.
  3. H.263: En ITU standard.
  4. Sorenson Spark: Bruges i Flash (Flash Player 6 eller nyere), baseret på H.263.
  5. MPEG-4 Part 2: Forbedret i forhold til MPEG-2 Part 2 og H.263.
  6. DivX, Xvid, 3ivx: Forskellige implementeringer af MPEG-4 Part 2.
  7. H.264: En ITU standard, en af de bedste i dag.
  8. MPEG-4 Part 10: Også kaldet AVC, stort set identisk med H.264.
  9. Sorenson 3: Bruges af Apple Quicktime, forløber for H.264.
  10. VP6: Bruges i Flash (Flash Player 8 eller nyere), udviklet af firmaet On2.
  11. WMV: Windows Media Video fra Microsoft; versioner: WMV7, WMV8 og WMV9.
  12. RealVideo: Nyeste format er RV10.
  13. Huffyuv: En hurtig, "lossless" codec.
En sammenligning af tekniske data for de forskellige video codecs kan findes på Link 4, og nogle codec tests kan findes på Links 5-9. En oversigt over sammenligningstests for video codecs kan findes på Link 10. StreamingMedia's test resultater (Link 9), som blev offentligtgjort i februar 2006, konkluderer, at RV10 er bedst, fulgt af H.264, VP6, og WMV9. Resultaterne indikerer også, at kvaliteten afhænger meget af hvilken encoder og hvilke indstillinger, man bruger. Vi har hos Netkvik en del erfaring med video codecs, og vores indtryk er følgende: For en stærkt komprimeret video opnås for samme filstørrelse den bedste kvalitet med H.264, med On2's VP6 codec på andenpladsen og WMV9 som nr. 3. Vi har ingen erfaring med RV10. Siden august 2007 kan Flash Player (version 9.0.98 og nyere) afspille H.264 videos, og vi forventer, at de fleste online video sites vil begynde at bruge H.264 inden længe. Foruden den forbedrede video kan H.264 formatet indeholde audio i AAC format, som med samme bitrate har en bedre kvalitet end MP3.

Valg af codec er jo kun interessant for dig, hvis du selv producerer videos til at sætte på nettet eller til opbevaring og afspilning på din computer. Gspot (Link 11) er et populært program til at finde ud af, hvordan en videofil er kodet. Men det er ikke helt up-to-date og kan ikke give dig oplysninger for nogle af de nyeste formater, såsom M2TS. Det kan derimod Mediainfo (Link 11a). Under Windows bliver det installeret, så du kan højreklikke på en fil og vælge "Mediainfo". Både Gspot og Mediainfo giver samtidigt information om den brugte audio codec. Hvis du gerne vil vide, hvilke audio og video codecs, der er installeret på din PC, kan du downloade et lille program, der hedder "Sherlock" (Link 12).

Hvis du kun kigger på de videos, der findes på nettet, kan du jo ikke vælge codec, men du skal sørge for at have de brugte codecs installeret. De mest brugte codecs på nettet er WMV9, Sorenson Spark og VP6. WMV9 afspilles af Windows Media Player og de to sidste af din browsers Flash Player plugin. Begge dele er installeret på næsten alle computere i dag, og hvis du har Flash Player version 8 eller nyere kan du afspille Flash videos i både Sorenson Spark og VP6 format. Hvis du gerne vil kunne afspille både video og audio, som bruger de mere sjældne codecs, kan vi anbefale, at du installerer "K-Lite Codec Pack", som kan findes på Link 13. Denne pakke indeholder også en afspiller, der kaldes Media Player Classic, som er en mere simpel udgave af Windows Media Player (som vi foretrækker). Hvis du gerne vil kunne afspille RealVideo (såvel som RealAudio), anbefaler vi, at du installerer Real Alternative (Link 14) i stedet for den irriterende RealPlayer med sine reklamer og pop-ups. Real Alternative indeholder også Media Player Classic, som du kan fravælge, hvis du allerede har installeret den med forannævnte codec pakke. På samme måde kan du installere et Quicktime Alternative baseret på Media Player Classic (Link 14a)

Et andet alternativ til afspilning af RealMedia filer på din computer er jetAudio, en gratis afspiller, som håndterer mange formater, både audio og video (Link 15). Hvis du gerne vil have kontrol over alle mulige indstillinger, når du afspiller audio og video filer, anbefaler vi KM Player (Link 16), som kan afspille så godt som alle formater, inklusive Flash video formaterne.

Mange af de populære video sites på internettet har valgt at bruge Flash formatet, hvor filmklippet er anbragt i en fil af typen FLV og afspilleren er en Flash afspiller af typen SWF. Oprindeligt brugte FLV formatet den såkaldte "Sorenson Spark" codec, som er baseret på H.263. Fra Flash Player version 8 kan man også håndtere On 2's VP6 format, som giver en betydelig bedre kvalitet for den samme bithastighed. Nu har man yderligere tilføjet understøttelse af H.264 i form af filtypen MP4, som giver endnu bedre kvalitet end VP6. To af de mest populære video sites på internettet, YouTube og Google Video (Links 17-18) - hvor YouTube nu ejes af Google - bruger stadig Sorenson Spark i mange af deres videos, men har nu også tilføjet håndtering af H.264-kodede MP4 filer. Når man downloader video filer fra YouTube eller Google fra f.eks. ClipNabber (Link 19), kan man vælge mellem FLV (Sorenson Spark) og MP4 (H.264), men de videos, der afspilles online er som regel stadig i FLV/Sorenson Spark format. Så hvis du downloader MP4 filen for et video klip, kan du afspille den og få en bedre kvalitet, end du får online.

Hvis du gerne vil opleve VP6-kodede FLV filer, kan du checke enten Vimeo (Link 20) eller Blip TV (Link 21). Blip TV er vores foretrukne site for anbringelse af videoklip på internettet. Den fungerer godt og giver den bedste online kvalitet. Hvis du gerne selv vil publicere dine videos på nettet, kan du finde mere information om dette emne på side 2.
  Netkvik Forside Video publicering på nettet  >>   Side 2
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional