Vejret
Netkvik Forside Side 1 af 1
Danmarks Vejr
De fleste af de danske websites, som bringer vejrudsigter, får dem fra Danmarks Meteorologisk Institut (DMI). På Netkviks vejrfane er der et link direkte til DMI (Link 1). Her kan man også finde oplysninger om ozon, pollen, og UV-index ("Sundhedsvejr"). Man kan desuden finde en sæsonprognose, som dækker nogle måneder ud i fremtiden (Link 2). Foruden Danmarks vejr har DMI også udsigter for resten af verden via de øverste tabs. Alle lands- og regionaludsigter er 6-døgns udsigter. Men du kan få en 14-dages udsigt, hvis du vælger "Byvejr" (Link 3). Det er den udsigt, du får, hvis du søger på DMI med et postnummer på Netkviks vejrfane. Hvis du ikke bryder dig om DMI's format, kan du prøve TDC's eller TV2's (Link 4-5). På TV2's side kan du klikke på et link, som viser dig en af de seneste vejrudsigter fra TV. TV2 viser en 5-døgns udsigt, men der er også et link til en 7-døgns udsigt (Link 6). TV2 i samarbejde med Masnedø Marinecenter står bag leveringen af de vejrstationer, der kan ses på Danmarks Nærvejr (Link 7). Målinger fra lokale vejrstationer kan også findes under DMI's Borgervejr (Link 8).

Et alternativ til vejrudsigterne for Danmark fra DMI og Vejr2 kan findes på Wunderground (Link 9), som også er på Netkviks forside. De dækker vejret i hele verden og har en version, som er delvist på dansk. Wunderground præsenterer en liste med de seneste vejrmålinger for en lang række danske byer. Når man klikker på en af byerne, får man øverst en 5-døgns udsigt og nedenunder en 7-døgns udsigt. Allernederst er der links til private vejrstationer i nærheden af den pågældende by. Wunderground har også et vejrkort, som de kalder WunderMap (Link 10). Når du klikker på en af de lokale vejrstationer, får du en boble med vejrdetaljerne for den pågældende station. Du kan også få vejret på Wundermap på Google Maps via Netkvik (Link 11). Når du klikker på Vejret i menuen, får du et Wundermap vejrkort, der svarer til det kort, du har på skærmen.

Der er en del sider, som har en vejrudsigt for et specielt sted i Danmark, og her vil vi kun nævne én, nemlig Hirtshals Havn (Link 12), som kan være af interesse for folk, der skal med en færge fra eller til Hirtshals. De kunne også have glæde af sejladsudsigterne fra Farvandsvæsenet og/eller udsigterne fra Windfinder (Links 13-14). Disse links findes også på Netkviks vejrfane. Windfinder viser de sidst målte vindstyrker. For at få udsigten skal du vælge et tidspunkt i panelet til venstre, eller du kan klikke på "Animation". Hvis du klikker på en af de byer, der er indikeret på kortet, vil du få en detaljeret prognose for vindstyrken på det sted i de følgende 7 dage.

Windfinder angiver vindstyrken i knob (knots) i stedet for m/s. Hvis du halverer tallene, har du vindstyrken i m/s. I det følgende vil du støde på sites, som bruger forskellige enheder for både temperatur, lufttryk og vindstyrke. Peg her med musen for en omregning mellem de forskellige enheder.

Vejret i udlandet
Kort, som viser vejrsituationen i Europa, kan findes på Links 15-24. De inkluderer både satellitbilleder og kort med vejranalyser og -udsigter. Nogle af disse sites har også kort over andre dele af verden. Animerede satellitbilleder kan findes på Links 25-27. Heriblandt vil vi gerne fremhæve Link 27 fra yr.no, som præsenterer en flot og meget jævn Flash animation af skyerne over Europa de sidste 24 timer.

Andre links til verdens vejr kan findes på (Links 28-37). Blandt kortene fra University of Wisconsin (Link 32) kan man finde et flot sammensat vejrkort, som kaldes en "global montage". Ændringerne på dette kort over de sidste to uger kan vises som en film i enten MPEG eller Java format. Der er flere animationer på siden, bl.a. en roterende globus med enten de seneste satellitbilleder ("current snapshot") eller udviklingen over de sidste tre uger. Det flotteste af alle satellitkortene er dog uden sammenligning World Sunlight MapLink 33.

Vejret i USA
Selvom vejret i USA kan fås på alle de sites, der har dækning for verdens vejr, så er der mange sites, som specialiserer sig i USA's vejr, og vi skal her blot nævne nogle få. Den bedste site for vejrinformation i USA er National Weather Service (NWS) fra NOAA, the National Oceanic and Atmospheric Administration (Link 38). Klik på "High Res" for at få et større billede og vælg så region. En alternativ side er Link 39, hvor du kan få vejrinformation for hele verden, men det er kun for de amerikanske lokationer, der vises en udsigt.

De mest kendte vejr-sites i USA er Weather.com, Accuweather, Intellicast, MyForecast og Wunderground (Links 40-44). Weather.com og Wunderground får deres udsigter fra NWS, så der er kun 4 uafhængige udsigter i USA, og de kommer fra NWS, Accuweather, Intellicast og MyForecast. En sammenligning af deres udsigters pålidelighed kan findes på ForecastAdvisor (Link 45). De tilbyder også deres egen udsigt, som er baseret på NWS. Weather.com kører TV-kanalen the "Weather Channel", som du kan se online på Link 46. En lang liste af vejr-links, som hovedsageligt handler om vejret i USA, kan findes på Link 47.

Rejsevejr og klima info
Hvis du planlægger en rejse, kan du få en idé om, hvilket vejr du kan forvente på World Reviewer (Link 48). Her kan du på et kort klikke på et hvilket som helst land i verden og få klima-informationer, som inkluderer temperaturer og nedbør for hver måned. Du kan også se, hvad der sker lige nu i nærheden af det sted, du har klikket på ("Experiences"). Klik på en måned for at få et overlay, som viser, hvor der er for varmt (rødt), for koldt (blåt) eller for vådt (sort). Du kan selv sætte grænserne.

For mange lande er gennemsnitlige data for hele landet imidlertid ikke meget værd. Du har brug for en større opløsning og mere udførlige data. Det kan du finde på World Weather and Climate InformationLink 49. Lignende data kan findes på WeatherOnline (Link 50). Vælg verdensdel, land og by, og du får en grafik med temperaturer og nedbør, samt adgang til flere data under "Travel Planner" og "Climate Robot". Som noget unikt, kan du på WeatherOnline søge efter et vejr, som du selv specificerer med max og min temperatur, min antal solskinstimer og max antal dage med regn (Link 51). Du specificerer verdensdel og måned, og du får så som resultat de byer, der opfylder dine betingelser. En anden klimaside er Climate-Zone.com (Link 52). Den dækker knap så mange byer, som de forannævnte sider, men den har én statistik, som de ikke har, og det er antal dage med sne per måned. De andre sider taler kun om nedbør, og skelner ikke mellem regn og sne. En anden side med globale klimadata og -kort er Climate-Charts.comLink 53. Holiday-Weather.com har 2-, 5- og 7-døgns vejrudsigter for de mest populære feriesteder (Link 54).

Forskelligt
Weather.com har en side, som hedder "Forecast Earth" (Link 55), hvor de bl.a. advarer mod følgerne af den globale opvarmning. En side med fokus på UV-index og solens indvirkning på huden kan findes på solen.dk (Link 56).
  Netkvik Forside  
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional