Internet Shopping
Netkvik Forside Side 1 af 1
Internet shopping
Køb af varer på internettet bliver mere og mere udbredt, og det er ikke så mærkeligt, da der er mange fordele:
  • Du kan handle når som helst og fra dit eget hjem.
  • Du sparer tid og udgifter til transport (som dog i nogen grad opvejes af ekstra udgifter til forsendelse).
  • Du får varen leveret til døren.
  • Det er nemt og hurtigt at sammenligne priser fra mange forretninger.
  • Du får som regel billigere priser på internettet sammenlignet med almindelige butikker.
Betaling med dankort eller kreditkort er nemt og sikkerhedsmæssigt uden problemer, sålænge du sørger for, at din computer er fri for virus og "trojans".

Mange varer er billigere i udlandet, men kan det betale sig at købe der? Når det drejer sig om EU lande, kan det ofte betale sig. Du skal her betale moms i det land, du køber varen fra, og der er ingen told eller moms ved indførsel til Danmark. Men fragten vil som oftest være dyrere end ved køb fra en dansk internet butik. For lande uden for EU er det en anden sag. Her skal du betale både told og dansk moms ved indførslen, og momsen beregnes af det samlede beløb for varens pris plus forsendelses-omkostninger. De danske toldregler kan findes på Link 1. Der er en nemmere tilgængelig beskrivelse på Link 2. En komplet beskrivelse af momsen (engelsk: "VAT") for alle slags varer inden for EU kan findes på Link 3. Bemærk dog, at virksomheder i EU, som sælger varer til Danmark for mere end 80.000 kr om året, skal opkræve dansk moms i stedet for hjemlandets moms. Det gælder bl.a. for amazon.co.uk. Mange varer er meget billigere i USA, specielt nu hvor dollarkursen er forholdsvis lav, men du gør klogt i at regne ud, hvad dine samlede udgifter bliver, inden du bestiller varer fra USA. Du kan se et eksempel på Link 4.

Internet shopping i Danmark
Der findes nogle websteder, som gør det nemt for dig at sammenligne priser. Vi har anbragt søgefelter for nogle af de bedste på Netkviks shoppingfane (Links 5-8). Hvis du klikker på et af disse links her på siden, kan du foruden at søge gennemse deres varekategorier for at finde det, du søger efter. Lister over websteder, som har prissammenligninger for mange slags varer, kan findes på Links 9-11.

Eniro har en shopping guide på Link 12. Andre internet shopping guides kan findes på Links 13-20. En bedømmelse af netbutikker kan findes på Link 21. Forbrugerstyrelsen har en vejledning om handel på internettet eller E-handelLink 22. En oversigt over shopping, auktioner og brugtmarkeder på internettet kan findes på Link 23. Internet auktioner har hovedsageligt brugte ting, men der sælges også nye varer. På Link 24 kan du finde oplysninger om internetauktioner fra Forbrugerstyrelsen. Blandt de danske internetauktioner er QXL den største (Link 25). Nogle andre er listet på Links 26-28.

Hvis du vil købe brugt, er der foruden auktionerne en hel del brugtmarkeder på internettet. Her skal vi blot nævne Den Blå Avis (Link 29) samt Gul og Gratis (Link 30), som de fleste kender i papirform. På Link 31 kan du finde en internet genbrugsforretning. Brugte biler kan f.eks. findes på Links 32-33. En oversigt over websteder med brugte biler findes på Link 34.

Dating kan siges at være en speciel form for shopping, og dating via internettet er blevet meget udbredt. Der er et hav af danske dating sites, og vi skal her nøjes med at liste DatingNyt.dk, som foretager en vurdering af danske datingsider (Link 35).

Internet shopping i udlandet
Internet shopping i udlandet er et meget stort emne, som vi kun vil omtale ganske kort. Som omtalt ovenfor, bør du checke dine omkostninger, når du handler uden for EU. Da priserne i USA er meget lave med den nuværende dollarkurs, kan det måske betale sig at købe fra USA. Du får de bedste priser på verdens største auktionssite, eBay (Link 36). De sælger både nye og brugte varer. Hvis du køber brugt, bør du kun købe af sælgere med et stort antal feedbacks, som alle - eller så godt som alle - er positive. Det er ikke alle sælgere, der er villige til at sende varer til Europa, så check under "Shipping and Handling" nederst, hvor du også kan finde forsendelsomkostningerne. Bemærk at der på eBay også her sælgere som bor uden for USA. Der er en UK version af eBay på Link 37 og en anden i Tyskland på Link 38. Her bor de fleste sælgere inden for EU, hvorved du sparer noget i forsendelsesomkostninger og en masse i told og moms.

Der er nu også en dansk version af eBayLink 39. Den indeholder varer fra sælgere i hele verden, som er villige til at sende deres varer til Danmark. Den ser ikke ud til at indeholde så mange varer som den engelske og den tyske side, og den har ikke så gode sorteringsmuligheder. Men check selv for de varer, du er interesseret i.

Lad os slutte med at nævne Amazon, som startede med at sælge bøger, men som nu sælger alt muligt og er verdens største internetbutik. Ligesom for eBay er der foruden det oprindelige amerikanske amazon.com nu også en amazon.co.uk og en amazon.de (Link 40-42). Desværre er det sådan - som omtalt ovenfor - at amazon.co.uk opkræver dansk moms (vi formoder, at amazon.de også gør det).
  Netkvik Forside  
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional