Audio - musik - radio
Netkvik Forside Side 1 af 3
Lydformater og afspillere
På denne side finder du information om lydformater og afspillere. Hvis du gerne vil springe det over og gå direkte til de næste sider med links til musik og radiostationer, kan du klikke på sidenummeret:

        Side 2: Audio download.        Side 3: Internet Radio.

Audio fra internettet er blevet uhyre populært både i form af direkte aflytning og i form af audio download til senere brug. For at kunne sendes via internettet må lyden digitaliseres og indkodes i et format, som kan anbringes på en computer. Det software, der bruges til "ind- og udkodningen" kaldes en codec (fra coder - decoder). Der er to klasser af lydformater, "lossless" og "lossy". "Lossless" formater bruger mange bits til at gengive lyden så perfekt som muligt. Filerne fylder meget, og der skal bruges stor båndbredde på internettet for at aflytte sådanne ved direkte "streaming" af lyden. De "lossy" formater er opfundet for at reducere filstørrelserne og dermed den nødvendige båndbredde for "streaming". "Lossless" formater kan godt komprimere den "rå" digitaliserede lyd, men gør det uden at det går ud over kvaliteten, hvorimod "lossy" formater mister noget i forhold til den originale lyd.

En oversigt over lydformater kan findes på Links 1-2, og en mere grundig beskrivelse af hvert format kan findes på Link 3. Det mest brugte format på internettet i dag er MP3, som er et "lossy" format. Et andet udbredt "lossy" format er Microsofts WMA (Windows Media Audio). Det mest kendte "lossless" format er WAVE format, som på Windows anbringes i .wav filer. Men her skal man være forsigtig, idet en .wav fil blot er en "container", som godt kan indeholde "lossy" lydformater, såsom MP3. Hvis du f.eks. omdøber en .mp3 fil til .wav, vil den stadig kunne afspilles på Windows. Det "lossless" WAVE format er som regel PCM kodet, hvilket svarer til den kodning, der bruges på en standard lyd CD. Hvis du har brug for at finde ud af, hvordan en lydfil er kodet, kan vi anbefale et gratis program, der hedder Mediainfo (Link 4a). Under Windows bliver det installeret, så du kan højreklikke på en fil og vælge "Mediainfo". Et andet populært program er Gspot (Link 4b), men Mediainfo er mere up-to-date, især for videofiler. Begge programmer kan give information om såvel audio som video codecs. Et program, der analyserer indholdet af MP3 filer er EncSpot, kan findes på Link 5. Hvis du gerne vil vide, hvilke audio og video codecs, der er installeret på din PC, kan du downloade et lille program, der hedder "Sherlock" (Link 6).

En 3-minutters sang fra en CD fylder i en PCM kodet wav fil ca. 32 MB (megabytes), som kan komprimeres til lidt under 3 MB i en 128 kbps (kilobits per sekund) MP3 fil, altså en kompression på ca. 10 gange. En "bit rate" på 128 kbps er det mest brugte for MP3 filer på internettet, men man kan bruge både større og mindre bit rates. En sammenligning af lydkvaliteten for de forskellige "lossy" formater kan findes på Link 7. Her finder man, at MP3 ikke er det format, der giver den bedste lydkvalitet ved en bestemt bit rate. WMA formatet er betydeligt bedre, især ved bit rates lavere en 128 kbps. Det bekræfter vores egen observation, at vi dårligt kan høre forskel på en 64 kbps WMA fil sammenlignet med en 128 kbps MP3 fil. Ikke desto mindre er MP3 formatet blevet det mest brugte, så det er ikke til at komme udenom. I Link 8 kan du finde en sammenligning mellem "lossy" formater ved 192 kbps. Forfatteren, som ikke er specielt musikbegavet, kan ikke høre forskel på nogen af disse formater (som inkluderer MP3 og WMA) og den originale "lossless" audio. Det bekræfter også vores egen erfaring. På en 128 kbps MP3 kan den musikbegavede høre forskel, men ved 192 kbps er der meget få, der kan. Man bør undgå MP3 med en bit rate på mindre end 128 kbps.

RealAudio er et format, som synes at være i tilbagegang, sandsynligvis på grund af den irriterende RealPlayer afspiller med sine mange reklamer og pop-ups. Formatet bruges dog en del til streaming audio. Information om de brugte codecs og filtyper kan findes på Link 9. RealAudio formatet giver ganske god kvalitet, især ved lave bit rates som f.eks. 32 kbps, der er ideelt til streaming af tale på en online radiostation. Hvis du vil have et alternativ til RealPlayer, kan vi anbefale Real Alternative, som du kan finde på Link 10. Installationen indeholder Media Player Classic, som kan afspille stort set alle audio og video formater, og som er et godt alternativ til Windows Media Player for dem, der gerne vil gøre det simpelt. Windows kommer med en del audio og video codecs installeret, men hvis du vil kunne afspille de mere sjældne audio og video formater, kan vi anbefale, at du installerer "K-Lite Codec Pack", som kan findes på Link 11. Denne pakke indeholder også Media Player Classic, så hvis du gerne vil have både codec pakken og Real Alternative, anbefaler vi, at du installerer codec pakken først, og derefter Real Alternative, hvor du kan fravælge installation af Media Player Classic.

Real Alternative vil også fungere som plugin for din browser, dvs. den vil tillade dig at afspille RealMedia (audio plus video), som er indlagt på en webside. Et andet alternativ til afspilning af RealMedia filer på din computer er jetAudio, en gratis afspiller, som håndterer mange formater (Link 12). Hvis du gerne vil have kontrol over alle mulige indstillinger, når du afspiller audio og video filer, anbefaler vi KM Player (Link 13), som kan afspille så godt som alle formater, inklusive Flash FLV video format, som bruges på YouTube og andre video sites.

Til slut vil vi omtale et lydformat, som hedder MIDI, hvilket står for "Musical Instrument Digital Interface". MIDI filer kan have filtypen .midi, .mid, .rmi eller .kar (karaoke). MIDI filer indeholder elektronisk musik, som bliver lavet på en computer. Se en mere grundig forklaring på Link 14. Lyden kan være lidt kunstig, men gode MIDI filer kan faktisk lyde temmelig godt. MIDI filerne er meget kompakte og egner sig godt til baggrundsmusik på en e-mail eller en webside. En .kar fil er en MIDI fil, som også indeholder en sangtekst. Denne tekst kan så vises, mens musikken spiller, så man kan synge med (karaoke). Windows Media Player og Media Player Classic vil godt afspille .kar filer, men viser ikke teksten. Quicktime version 7.4 viser teksten. Det bedste program til afspilning af alle slags MIDI filer, inklusive .kar, er vanBasco's Karaoke Player, som er et gratis program, du kan downloade på Link 15.
  Netkvik Forside Audio download  >>   Side 2
© 2008-2010 Netkvik     Valid HTML 4.01 Transitional